Ιστορία - ΣΚΟΠΕΛΟΣ Το καταπράσινο νησί των βορείων Σποράδων - SKOPELOS The green island

Αναζήτηση
Go to content

Main menu

Ιστορία

 

Σκόπελος
Ένα καταπράσινο νησί του Αιγαίου με χρυσαφένιες αμμουδιές, πνιγμένο στα πευκοδάση και στους ελαιώνες. Μεθυσμένο από τις μυρωδιές της ρίγανης ,του θυμαριού και του ρετσινιού. Έχει έκταση 96 τ.χμ ενώ το μήκος των ακτών της είναι 67χλμ. Ο πληθυσμός του νησιού ανέρχεται περίπου στους 5000 κατοίκους. Οι 3.000 μένουν στην πόλη της Σκοπέλου και οι υπόλοιποι στους οικισμούς Γλώσσα, Έλιος (Νέο Κλήμα), Λουτράκι.
Η Σκόπελος είναι ένα νησί με πολύ πλούσια ιστορία, να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το λαογραφικό μουσείο και το φωτογραφικό κέντρο του νησιού.
Οι πανέμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά καλούν τον επισκέπτη να απολαύσει την γλυκιά αγκαλιά της αιγαιοπελαγίτικης θάλασσας.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γεύσεις που προσφέρει η Σκόπελος με πρωταγωνίστρια την Σκοπελίτικη τυρόπιτα και τα πεντανόστιμα αμυγδαλωτά.Στην αρχαιότητα το όνομα της ήταν Πεπάρηθος και το πήρε από τον γιο της Αριάνδης και του Διόνυσου τον Πεπάρηθο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Τα ιστορικά στοιχεία για την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή Σκόπελο είναι ελάχιστα. Η πόλη εξακολούθησε να ζει στη θέση της αρχαίας Πεπαρήθου.
Με τη διάδοση του Χριστιανισμού η πόλη της Σκοπέλου αποτέλεσε έδρα επισκόπου, με πρώτο γνωστό επίσκοπο το Ρηγίνο στα μέσα του 4 αιώνα. Η οργάνωση της χριστιανικής κοινότητας του νησιού σε επισκοπή τεκμηριώνεται και από την περίφημη βασιλική που άνεσκαψε ο Α. Ξυγγόπουλος στην Επισκοπή και από άλλα αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα σε διάφορα μνημεία διασκορπισμένα στο νησί.
Στους βυζαντινούς χρόνους το νησί ήταν τόπος εξορίας. Την εποχή της Φραγκοκρατίας η Σκόπελος αποτελούσε τμήμα του Δουκάτου της Νάξου και παρέμεινε ελληνική έως το 1453 που πέρασε στην κυριαρχία των Βενετών.
Το 1538 ο ναύαρχος του τουρκικού στόλου Μπαρμπαρόσα, κατέλαβε το νησί και έσφαξε τους κατοίκους του. Υπάρχουν μαρτυρίες ξένων περιηγητών, που επισκέφτηκαν το νησί κατά τον 16 αιώνα και αφηγούνται πως ήταν ακατοίκητο. Αργότερα αποικίστηκε και πάλι, αλλά γνώρισε πολλές επιδρομές πειρατών.
Το 1720 ο Σκοπελίτης Στέφανος Δαπόντε άνοιξε την πρώτη σχολή και στα μισά του 18 αιώνα λειτούργησε στο νησί η γνωστή Ακαδημία στην οποία φοίτησε και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 συμμετείχε ενεργά στον αγώνα προσφέροντας σημαντική βοήθεια, τόσο σε έμψυχο όσο και άψυχο υλικό.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με την μυθολογία ο πρώτος οικιστής της Σκοπέλου ήταν ο Πεπάρηθος, από τον οποίο το νησί απέκτησε την αρχαία ονομασία του (Πεπάρηθος). Άλλες πηγές αναφέρουν ότι κατοικήθηκε γύρω στον 15οαιώνα π.Χ. από Κρήτες, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από την Κνωσό, με αρχηγό τον αδελφό του Πεπάρηθου, τον Στάφυλο, γιο του Θησέα ή του Διονύσου και της Αριάδνης.
Σύμφωνα με την Ph.D. Trckova-Flamee Alena (DrLecturer History of Ancient Greek Art) ο Στάφυλος έγινε ήρωας και αναφέρεται μεταξύ των πενήντα Αργοναυτών που ταξίδεψαν με τον Ιάσονα στην Κολχίδα για να πάρουν το Χρυσόμαλλο Δέρας.
Το 1936 ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, έφερε στο φως τα ευρήματα ενός μινωικού τάφου, ο οποίος αποδόθηκε στον Στάφυλο. μεταξύ τωνπλούσιων κτερισμάτων του ευρέθηένα ξίφος με χρυσή λαβή, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Insert Text

free counters
 
 
how to get visits stats for websites
Back to content | Back to main menu