Γεωγραφία - ΣΚΟΠΕΛΟΣ Το καταπράσινο νησί των βορείων Σποράδων - SKOPELOS The green island

Αναζήτηση
Go to content

Main menu

Γεωγραφία

 

Σκόπελος
Συντεταγμένες:   39°08′33.00″N  23°40′29.00″E

Νήσος Σκόπελος

Πρωτεύουσα Νήσου

Σκόπελος

Νομός

Μαγνησίας

Περιφέρεια

Θεσσαλίας

Γεωγραφικό Διαμέρισμα

Θεσσαλία

Χώρα

Ελλάδα

Έκταση

95,5 τ.χλμ.

Πληθυσμός

5.000 περίπου

Η Σκόπελος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Έχει έκταση περίπου 96 τετρ. χιλ. και περίμετρο 67 χιλιόμετρα.
Γεμάτη με πυκνά δάση που καλύπτουν σχεδόν το 80% της έκτασής της, θεωρείται το πιο πράσινο του Αιγαίου. Έχει καλή τουριστική υποδομή, συγκεντρώνει όμως λιγότερο κόσμο (30.000 άτομα 15/8/2007) από τη γειτονική κοσμοπολίτικη Σκιάθο και διατηρεί σε μεγαλύτερο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Αξιοθέατα
Η Χώρα της Σκοπέλου είναι μια παραδοσιακή νησιώτικη πόλη με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και όμορφα καλντερίμια. Έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Η Χώρα αλλά και ολόκληρο το νησί είναι γεμάτο από παλιές παραδοσιακές εκκλησίες, ξωκλήσια και μοναστήρια.

Παραλίες
Στη Βόρεια και ανατολική πλευρά της Σκοπέλου, οι ακτές είναι βραχώδεις, ενώ στα νότια και δυτικά, οι πλαγιές δημιουργούν τις υπέροχες καταπράσινες παραλίες του νησιού. Στη νότια άκρη συγκεντρώνονται οι πιο όμορφες παραλίες: ο Στάφυλος, το Βελανιό, ο Αγνώντας, το Λιμνονάρι, ο Πάνορμος, η Μηλιά, το Καστάνι, το Έλιος, η Αρμενόπετρα και πολλές άλλες, "πνιγμένες" στο πράσινο του πευκοδάσους.

Δήμος Σκοπέλου
Η Σκόπελος ανήκει στην επαρχία Σκοπέλου του νομού ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μετά την εφαρμογή του προγράμματος συνενώσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» δημιουργήθηκαν στη Σκόπελο τρία (3) δημοτικά διαμερίσματα:
1. Το δημοτικό διαμέρισμα της Σκοπέλου, με έδρα τη Σκόπελο
2. Το δημοτικό διαμέρισμα της Γλώσσας, με έδρα τη Γλώσσα
3. Το δημοτικό διαμέρισμα του Κλήματος, με έδρα το Νέο Κλήμα
Η κωμόπολη Σκόπελος αποτελεί έδρα του ομώνυμου ενιαίου Δήμου. Το δημοτικό διαμέρισμα της Γλώσσας (πρώην κοινότητα Γλώσσας) περιλαμβάνει τα χωριά Γλώσσα, Αθέατο, Λουτράκι ενώ το δημοτικό διαμέρισμα του Κλήματος (πρώην κοινότητα Κλήματος) περιλαμβάνει τα χωριά Παλαιό Κλήμα και Νέο Κλήμα (Έλιος). Το κτίριο του Δημαρχείου βρίσκεται στην παραλία της Σκοπέλου. Δήμαρχος του νησιού είναι ο κ. Χρήστος Βασιλούδης.

Βιβλιογραφία
"Σκόπελος: Το νησί των θρύλων". Ειδικό αφιέρωμα περιοδικού Γεωτρόπιο τεύχος 26, σ.90-95 (Οκτ. 2000).

Ιστορία
Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα). Κατά την αρχαιότητα φημιζόταν για το κρασί της (Πεπαρήθιος οίνος). Αναφέρεται ότι κατοικήθηκε από Κρήτες, αρχηγός των οποίων ήταν ο  Στάφυλος, γιος της Αριάδνης.
Η μετονομασία του νησιού στο σημερινό της όνομα, Σκόπελος, έγινε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους.
Τον 4ο αιώνα επίσκοπος Σκοπέλου ήταν ο  Άγιος Ρηγίνος, ο οποίος σήμερα είναι  πολιούχος  άγιος της Σκοπέλου.
Κατά την περίοδο της  Φραγκοκρατίας  το νησί ανήκε στην οικογένεια Γκίζη.
Μετά τη λεηλασία της από τον  Μπαρμπαρόσσα  το 1538, υποδουλώθηκε από τους Τούρκους, στην κυριαρχία των οποίων έμεινε μέχρι το 1830, οπότε ενώθηκε με την Ελλάδα, που μόλις είχε ιδρυθεί.

Πρόσωπα με καταγωγή από τη Σκόπελο
Άγνων Πεπαρήθιος, Ολυμπιονίκης στο  στάδιον, στην 53η Ολυμπιάδα, το 568 π.Χ. (από αυτόν έχει πάρει το όνομά του ο οικισμός του Αγνώντα).
Ο Πεπαρήθιος ληστής Σώστρατος ο οποίος το 351 π.Χ. κατέλαβε το νησί  Κυρά Παναγιά  βόρεια της Αλοννήσου και το έκανε ορμητήριό του.
Διοκλής ο Πεπαρήθιος, ιστορικός του 3ου αιώνα π.Χ.

Μορφολογία
Το νησί είναι περίπου 15 χλμ στην κατεύθυνση νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά, ενώ μόνο 6 χλμ περίπου από την νοτιοδυτική προς τη βορειοανατολική πλευρά. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την  Αλόννησο  (περίπου 3-4 χλμ ανατολικά στο κοντινότερο σημείο) και από τη  Σκιάθο  (6-7 χλμ δυτικά). Γύρω από τη Σκόπελο υπάρχουν νησίδες όπως:

Άγιος Γεώργιος: 39°08′06.16″N  23°48′05.81″E και
Μικρό: 39°08′28.83″N  23°48′35.37″E
και τα δύο στο δίαυλο μεταξύ Σκοπέλου και Αλοννήσου, ανήκουν στο  Δήμο Αλοννήσου, καθώς και (όλα στη νοτιοδυτική πλευρά της Σκοπέλου)
Δασιά (ή Δέσα ή Ντέσα): 39°07′00.30″N  23°38′15.03″E
Κασίδα ή Κασίδης: 39°07′47.55″N  23°36′51.59″E
Παξιμάδα: 39°08′50.82″N  23°35′30.68″E
Πλευρό: 39°08′08.67″N  23°37′10.05″E
Πόρτες δύο νησίδες: 39°12′14.38″N  23°35′20.18″E
Στρογγυλό: 39°06′49.94″N  23°37′33.84″E

Παραπομπές
Καταγραφή μοναστηριών Βορείων Σποράδων, Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, Μ.Γάκη, Α. Περιβολάρης, Α.Χατζηγεωργίου, Π.Κουλούρης, Ν.Γεωργιάδης, Γ.Πολυμενίδης, Β.Παρασκευά, Μ.Νάνου

Βιβλιογραφία
"Σκόπελος: Το νησί των θρύλων". Ειδικό αφιέρωμα περιοδικού Γεωτρόπιο τεύχος 26, σ.90-95 (Οκτ. 2000).


Σποράδες

Οι Σποράδες είναι σύμπλεγμα νησιών του Αιγαίου πελάγους τα οποία βρίσκονται στην περιοχή βορείως της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας.
Κατά την αρχαία γεωγραφική αντίληψη ως Σποράδες καλούνταν όλα τα διάσπαρτα νησιά του Αιγαίου εκτός των περί της ιερής νήσου Δήλου Κυκλάδων. Κατά τις σύγχρονες όμως γεωγραφικές αντιλήψεις ο όρος διαστάλθηκε σε:
Θρακικές Σποράδες (Ίμβρος, Σαμοθράκη, Θάσος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος),
Θεσσαλικές Σποράδες (οι σημερινές Σποράδες, βόρεια της Εύβοιας και ανατολικά της Μαγνησίας), οι οποίες κατά την αρχαιότητα λέγονταν και "Μαγνήτων νήσοι",
Δυτικές Σποράδες (Ύδρα, Δοκός, Τρίκερι, Σπέτσες, Άγιος Γεώργιος, κ.ά. Σαρωνικού, Αργολικού και Μυρτώου) και
Ανατολικές Σποράδες (όλες οι προσκείμενες των Μικρασιατικών παραλίων, εκτός τα Δωδεκάνησα).
Αρχικά μετά την ανεξαρτησία ως Βόρειες Σποράδες χαρακτηρίστικαν όλες οι βόρεια των Κυκλάδων νήσοι, του νεοσύστατου τότε Βασιλείου, και Νότιες Σποράδες όλες οι δυτικές των Κυκλάδων νήσοι. Μετά τη προσάρτηση και των υπολοίπων νήσων του Αιγαίου ορίσθηκαν όλοι οι παραπάνω προσδιορισμοί των Σποράδων. Κάποιες ακόμη φορές ως Νότιες Σποράδες θεωρήθηκαν και τα σημερινά Δωδεκάνησα.
Τελικά και μετά τη δεκαετία του 1960 ο όρος περιορίσθηκε μόνο στις σημερινές Σποράδες λαμβάνοντας οι άλλοι νήσοι προσδιοριστικό όρο νήσοι Βορείου Αιγαίου, Ανατολικού Αιγαίου, και νήσοι Αργοσαρωνικού.
Οι σημερινές Σποράδες είναι οι άλλοτε Θεσσαλικές και κατά την αρχαιότητα οι Μαγνήτων νήσοι. Αποτελούνται από αρκετά νησιά, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα. Τα σημαντικότερα είναι τέσσερα: η Σκύρος, η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Αλόννησος. Από τα νησιά αυτά η Σκύρος ανήκει διοικητικά στο νομό Εύβοιας, ενώ τα υπόλοιπα (μαζί με όλα τα άλλα μικρότερα νησιά) ανήκουν στο νομό Μαγνησίας και είναι γνωστά και σαν Βόρειες Σποράδες.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των νησιών είναι οι υπέροχες παραλίες με την πολύ πλούσια βλάστηση που συχνά φτάνει μέχρι τις ακτές, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια  Βικιπαίδεια.

Insert Text

free counters
how to get visits stats for websites
Back to content | Back to main menu