Άγιος Ρηγίνου, ag_riginos, Άγιος Ρηγίνος - ΣΚΟΠΕΛΟΣ Το καταπράσινο νησί των βορείων Σποράδων - SKOPELOS The green island

Αναζήτηση
Go to content

Main menu

Άγιος Ρηγίνου, ag_riginos, Άγιος Ρηγίνος

ΔΙΑΦΟΡΑ > Εκκλησίες & Μοναστήρια

ΜΟΝΗ ΑΓ.ΡΗΓΙΝΟΥ
Άγιος Ρηγίνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Άγιος Ρηγίνος ήταν επίσκοπος Σκοπέλου τον 4ο αιώνα μ.Χ. επί της βασιλείας του Ιουλιανού του Παραβάτη. Πέθανε μαρτυρικά το  362  μ.Χ. και η μνήμη του εορτάζεται στις25 Φεβρουαρίου. Είναι ο  πολιούχος  άγιος της Σκοπέλου.

Στη  Σκόπελο  υπάρχει μοναστήρι με το όνομά του (Μονή Αγίου Ρηγίνου), τέσσερα περίπου χιλιόμετρα νότια της πόλης της Σκοπέλου. Τα λείψανά του φυλάσσονται εκεί. Την παραμονή της εορτής του Αγίου, γίνεται πομπή των λειψάνων του από την εκκλησία μέχρι το μοναστήρι.
Ο Άγιος Ρηγίνος γεννήθηκε στη  Λιβαδειά. Τοποθετήθηκε αρχιερέας στη Σκόπελο. Αποκεφαλίστηκε από τον Έπαρχο της Ελλάδας και των Σποράδων όταν δεν δέχτηκε να αλλάξει πίστη, στη θέση «Παλαιό Γεφύρι»


Στο σημείο που θεωρείται ότι αποκεφαλίστηκε ο Άγιος υπάρχειεικονοστάσικαι αναφέρεται από τους κατοίκους ως Άγιος Ρηγινάκης. Προς τιμήν του αγίου, οι Σκοπελίτες δίνουν το όνομα Ρηγίνος ή Ρηγίνα στα παιδιά τους.


Η Μονή του Άγιου Ρηγίνου Η μονή του Άγιου Ρηγίνου βρίσκεται έξω από την Χώρα (ΝοτιοΔυτικά), χτίσθηκε το 1728 και ανήκει στο δήμο Σκοπέλου. Ήταν βυζαντινού ρυθμού με βασιλική με θόλο, αλλά στη θέση του χτίσθηκε ένα νέο καθεδρικού ρυθμού σε σχήμα σταυρού. Στο δυτικό μέρος του βρίσκεται ο τάφος του Άγιου Ρηγίνου (πέτρινη σαρκοφάγος του 4ου αιώνα) ο Ακριβώς πίσω από την εκκλησία βρίσκεται ένας αρχαίος ναός Δωρικού ρυθμού, και κοντά σχετικά στη μονή υπάρχει πηγή η οποία και τροφοδοτεί όλο το μοναστήρι. οποίος και πέθανε το 362.

Insert Text

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
free counters
 
 
 
 
 
 
how to get visits stats for websites
Back to content | Back to main menu